Opfok

Voordat een kip eieren legt, zijn we al 20 weken met deze kippen bezig om ze goed op te voeden (opfokken). We fokken onze dieren op een andere locatie zelf op. De kuikens komen, als ze net uit het ei zijn, op dag 1 al bij ons in de stallen. Deze zijn dan voorverwarmd op 38 graden Celsius. Dit om de overgang van het ei naar eigen leven zo goed mogelijk te laten verlopen. Ze kunnen meteen vers water en voer opnemen. We stimuleren grondgericht gedrag door voer op papier te strooien. Zo zijn ze meer bezig met voer zoeken , en zullen ze minder aan elkaar zitten. Dit is nodig omdat er géén snavelbehandeling meer toegepast mag worden. Naarmate de kuikens groeien laten we het systeem waarin ze zitten, meegroeien.   Ze kunnen ze steeds hoger springen, en beter bewegen. Dit is nodig omdat ze in de legstallen moeten bewegen om te eten , en drinken, en het ei te leggen, die we in de nesten willen hebben.

Tijdens deze opfok, die 18 weken duurt worden ze voor tal van ziektes geënt, om zoveel mogelijk weerstand te hebben tegen deze ziektes. Met name NCD en IB zijn infecties die belangrijk zijn om te enten. We zouden graag willen enten tegen bijvoorbeeld AI (vogelgriep) maar dat is politiek nogal lastig.

Wij kijken bij de keuze van het ras kippen altijd naar de resultaten die er mee geboekt kunnen worden. Wij werken met meerdere soorten rassen, dus ook met meerdere broederijen. Tevens kiezen we voor voeders waar we de beste resultaten mee kunnen behalen. Wij zitten dus niet vast aan één voerfabriek, maar zoeken altijd naar de beste prijs/kwaliteitsverhouding..

Alles wat tijdens de opfok gebeurt wordt vastgelegd in data, en is te controleren via de computer. Temperatuur, voer , water, groei enz. worden allemaal via de computer gecontroleerd.

Op de daken van de opfokstallen liggen zonnepanelen, die 85 KWh kunnen opwekken. Zo voorzien we onze bedrijven voor 50 % van hernieuwbare energie. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen!