Voeding

Als je denkt dat als een kip maar graan krijgt , ze wel eieren legt, moeten we je teleurstellen. Voeding is zeer complex. Dit heeft alles te maken met de hoge prestaties die de kippen leveren. Er zijn al koppels witte kippen die tegen de 500 eieren leggen in 100 weken. En de prestaties worden nog steeds beter. Dit zorgt er wel voor, dat de balans in voeding steeds belangrijker wordt. Er moet genoeg energie inzitten, maar niet te veel. Er moet goed verteerbaar RuwEiwit inzitten, maar ook niet teveel. Er moeten goed verteerbare vezels inzitten, voor een goede darm functie. De structuur moet uniform zijn , en scherp om te voorkomen dat de kip selectief gaat vreten, en om te zorgen dat de maagfunctie goed blijft. Een kip die net begint te leggen heeft andere prioriteiten in voeding, dan een kip die al wat langer legt. In het begin van de leg stuur je op toename eigewicht en een scherpe voederconversie. Later stuur je op stabilisering van het ei- gewicht, maar wel op sterke eischalen. Voeding is steeds meer maatwerk per koppel. Er wordt regelmatig gestuurd met grondstoffen, en vitamines om alles naar wens te laten verlopen.

Globaal kun je zeggen dat er 50% mais in het voer zit. 15% Tarwe. Soyaschroten of schilfers 15%. Kalkbron voor de eischaal 8%, en dan nog meerdere kleinere grondstoffen zoals Haver, Gerst, Luzerne, Raapschroten, dierlijke vetten, Aardappeleiwitten, enz.

Een legkip gebruikt voor iedere kg eieren die het maakt, ongeveer 2,1 kg voer. Een opfokhen heeft ongeveer 5,5 kg voer nodig om 1400 gram te wegen.